top of page

Omgaan met een lastige manager: 8 herkenbare types

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden

Je hebt je stinkende best gedaan op een voorstel. Je brengt het in bij een vergadering en je manager vraagt zich - met alle collega's erbij - met stemverheffing af hoe je zoiets hebt kunnen schrijven. Je mag opeens niet meer thuiswerken en krijgt dit via de mail te horen. Je baas belt je 's avonds thuis.


Je voelt je klein worden. Je voelt een knagend gevoel van twijfel of je wel goed bent in je werk. Woede, omdat je zo behandeld wordt. En stress om je leidinggevende tevreden te houden, want anders wordt het nooit beter.


In deze blog lees je over acht veelvoorkomende soorten slechte managers – van de lompe baas tot de micromanager – en wat je eraan kunt doen.


Uitzicht op ijzige bergen – symbool voor de uitdagingen van omgaan met een lastige manager

Types slechte managers


Omgaan met een lastige manager is niet eenvoudig, zeker niet als je dag in dag uit te maken hebt met onvoorspelbaar of respectloos gedrag. Dit zijn acht veelvoorkomende types.


1. De onzichtbare manager

Een onzichtbare manager kan fijn zijn - je kunt lekker je gang gaan. Maar waar is die manager als je hem nodig hebt? Als je in de problemen komt heb je een baas nodig die achter je gaat staan. Met een goede manager kun je ook overleggen over de juiste aanpak van een probleem en je hebt je manager nodig om beslissingen te nemen. Als je manager zich niet laat zien of wegduikt voor problemen, kan dat jouw positie heel moeilijk en heel eenzaam maken.


2. De lompe manager

Managers weten soms niet hoe ze zich moeten gedragen bij het aansturen van een team. Zo'n baas kan dan heel onbeschoft en disrespectvol uit de hoek komen. Dat ongewenste gedrag kan enorm kwetsend zijn en je flink uit het lood slaan.


3. De kritische manager

De kritische baas denkt dat mensen beter gaan werken als ze altijd kritisch is. Wat ze vergeet, is dat mensen hier boos en onzeker van worden en dat het minstens zo belangrijk is om regelmatig complimenten te geven.


4. De manager die de credits claimt

De manager die scoort met jouw werk heeft zelf blijkbaar weinig om mee te scoren. Het is vreselijk om wel het werk te doen, maar je baas de complimenten te horen krijgen.


5. De micromanager

De micromanager geeft gedetailleerde instructies over hoe jij je werk moet doen. Blijkbaar voelt hij zich te onzeker om zijn teamleden ruimte te geven, maar voor jou kan dat heel kwetsend zijn. Het lijkt of ze denkt dat jij niet weet hoe je je werk moet doen en het beperkt je vrijheid.


6. De wispelturige manager

De wispelturige manager is gekmakend omdat je nooit weet waar je aan toe bent. De meeste mensen zijn servicegericht en willen hun manager graag tevreden houden, en met een wispelturige manager zal dat dus nooit lukken.


7. De manager die beslissingen uit de weg gaat

Sommige beslissingen zijn te groot voor jouw positie en moeten dus genomen worden door je baas. Als hij dat niet doet, kan jij niet verder met je werk, en dat kan ontzettend frustrerend zijn.


8. en nog veel meer...

Er zijn helaas nog veel meer types slechte managers die je het werkleven ingewikkeld kunnen maken. En natuurlijk is ook iedere persoon anders.



Zo kun je omgaan met een lastige manager


Herken je een van deze types in je eigen werkpraktijk? Hieronder geef ik zes strategieën om beter met jouw situatie om te gaan.


1. Maak aantekeningen

Schrijf dingen op die er gebeuren en die er opvallen aan je manager. Dat heeft allerlei voordelen.

  • Je gaat beter begrijpen wat er aan de hand is.

  • Als je iets opschrijft, hoef je er niet meer over te piekeren.

  • Je hebt een logboek dat je kunt gebruiken als je besluit met de HR-afdeling te praten.


2. Leer zijn gebruiksaanwijzing

Probeer te begrijpen waarom je baas opereert zoals ze opereert. Is ze onzeker? Angstig over zijn positie in het team of over de prestaties in het team? Probeer haar dan gerust te stellen. Zo leer je langzamerhand de gebruiksaanwijzing van je manager en kun je steeds beter met de situatie omgaan.


3. Wees strategisch

Als je een slechte manager hebt, kun je daar heel boos, gefrustreerd of angstig van worden. Daar heb je vooral zelf last van. Probeer niet te emotioneel te worden maar strategisch met de situatie om te gaan.


4. Ga praten

Als je problemen hebt met je manager is het natuurlijk heel belangrijk om met haar te gaan praten. Het gekke is dat de meeste mensen dat niet doen. Trek de stoute schoenen aan, bereid het gesprek heel goed voor en goede kans dat het veel zal oplossen. Een andere optie is om met de HR-afdeling te gaan praten.


5. Zoek een nieuwe baan

Soms is de situatie zo slecht in je huidige functie dat je beter een nieuwe baan kunt zoeken. Een flinke stap, niet leuk, maar hé, wie weet wat voor geweldige mogelijkheden zich daarbij aandienen!

6. Zoek een coach

Slecht management en een onprettige werksfeer kunnen je werkplezier flink vergallen. Dat is te belangrijk om in je eentje op te lossen. Elke situatie is anders en vraagt een andere aanpak. Coaching helpt om uit te vinden wat werkt voor jou en in jouw situatie en vaak is zo'n coachingtraject een keerpunt in je leven. Lees meer over coaching of plan een gratis kennismaking via Zoom.




 
 
bottom of page